Beschrijving

Uniek wonen in It Heidenskip, net achter Workum. Deze prachtige woonboerderij biedt u alle privacy, rust en ruimte in een schitterende omgeving in Súdwest-Fryslân. Dit object is met oog voor de historie in 1999 vakkundig gerenoveerd. Er zijn prachtige vertrekken zoals de woonkamer met schouw, de hal met antieke wandtegels, de woonkeuken in de voormalige melkkelder, de bibliotheek en de nog authentieke stallen die nog net zo zijn als 300 jaar geleden. Het is in het echt nog mooier dan op de foto's...

Deze woning heeft een eigen website waarop u foto's, een brochure en alle overige informatie vindt. Kijk dan op ursuladyk20.nl.

Een bijzonder fraaie woonboerderij in een prachtige omgeving. Hier geniet u van de rust, de ruimte en het schitterende uitzicht. Heeft u interesse? Neem dan contact op met Otto Minnema. Hij leidt u graag rond in wat misschien wel uw nieuwe woning kan worden.

Indeling

Als u het erf op komt valt direct de prachtige locatie van deze woonboerderij op; aan het einde van de Ursuladyk te midden van de landerijen en naast een uitloper van de Nauwe Luts. Het erf is ruim, de kavel is maar liefst 6.041 m2 groot. Rondom een mooie tuin en aan de achterzijde genoeg parkeerruimte en een boomrijk gedeelte. 

Kom binnen! Het kenmerk van de ruime hal zijn de antieke wandtegels. De meesten stammen uit de bouwperiode van de woning, waar nodig zijn ze vervangen door antieke tegels uit dezelfde tijd (geleverd door Regts Antieke Tegels te Franeker). Aan de voorzijde van de boerderij treft u de zitkamer met de prachtige schouw voorzien van een tegeltableau van de tegelschilder Adam Sijbel. Dit tegeltableau is gedateerd tussen 1785 en 1800. In de schouw staat een houtkachel met geheel vernieuwd rookkanaal. Een deel van de vloer is uitgevoerd met hout en een deel met estrikken. Naast de zitkamer bevindt zich de eetkamer welke is voorzien van een sfeervolle bedsteewand en een houten vloer. Ook aan de voorzijde bevindt zich de prachtig ruime woonkeuken met een handgemaakte keuken voorzien van een werkblad van Belgisch hardsteen. De wand is voorzien van handgemaakte Workumer tegels. Vanuit de hal is de badkamer bereikbaar met aangrenzend het separate toilet. De badkamer is keurig uitgevoerd met een ligbad, wastafelmeubel en douche. 

Houdt u van lezen? Dan is dit uw droom; een prachtige bibliotheek met kasten voor uw boekencollectie! Prachtig uitgevoerd en natuurlijk ook zeer geschikt als werk- of studeerruimte. Er zijn dubbele openslaande deuren naar de tuin. 

Aangrenzend aan de bibliotheek treft u de slaapkamer met een badkamer voorzien van een douche, wastafel en toilet.  

In de stallen waant u zich even 300 jaar terug in de tijd. De stallen zijn authentiek gebleven en nog helemaal als in de bouwperiode van deze woonboerderij. Er is naast het stalgedeelte een zeer ruime schuur, geschikt als stalling voor uw auto('s), caravan etcetera. Deze ruimte is te betreden via de schuurdeuren aan de achterzijde. De vloer is voorzien van tegels en Friese geeltjes. Er is een ruime zolder die via een vaste trap bereikbaar is (gelegen boven de bibliotheek en de slaapkamer).

Eerste verdieping

Via de trap vanuit de centrale hal bereikt u de ruime verdieping. Hier valt de mooie oorspronkelijke balkenconstructie op! De overloop biedt veel ruimte en via een ruit een prachtig uitzicht over de schuur. Er is een toilet ruimte aanwezig. De vier slaapkamers zijn zeer ruim. Wellicht wel de mooiste zit in de oostelijke hoek van de boerderij en is ook een heerlijke werkkamer. Vanuit deze kamer is de zolderberging bereikbaar via een luik met vlizotrap.

Tweede verdieping

Er is een kleine bergzolder, via een luik bereikbaar vanuit een van de slaapkamers.

Tuin

De tuin rondom de boerderij is fantastisch! De kavel is maar liefst 6.041 m2 groot en ligt aan de westzijde aan een uitloper van de Nauwe Luts, de Alde Grêft. Hier heeft u de beschikking over een aanlegsteiger waar u heerlijk aan het water kunt zitten. Met een klein bootje/kano is het mogelijk om het open vaarwater te bereiken. Aan de voorzijde en oostzijde heeft u vrij uitzicht over de landerijen rondom de boerderij. Aan de achterzijde bevindt zich een gedeelte met bomen. Dit geeft ook veel beschutting. Verder is er genoeg parkeerruimte aan de achterzijde. Een fijne plek met veel rust en vrijheid...

Bijzonderheden

Goed om te weten:

- De boerderij is omstreeks 1650 gebouwd en, zoals destijds wel vaker gebeurde, honderd jaar later afgebroken en met gebruikmaking van dezelfde materialen herbouwd op de huidige plek aan de vaart, Alde Grêft geheten. De boerderij staat uitgebreid beschreven in het boek: "Heidenskipster Pleatsen " (2018), inclusief een lijst van bewoners vanaf 1661.
- In 1999 is de boerderij door de huidige eigenaren geheel gerenoveerd met de nadrukkelijke bedoeling alle oude elementen zorgvuldig te behouden. 
-  Het tegeltableau in de monumentale schouw in de woonkamer is van Adam Sijbel en gedateerd tussen 1785 en 1800. Zie ook het boek: "Fries Aardewerk", deel 1 van Jan Pluis (2000).
-  Om het gebouw te beschermen tegen verzakking wordt het slootwaterpeil rondom hoog gehouden d.m.v. twee dammen. Middels de waterkering met inlaatschuif kan indien nodig boezemwater ingelaten worden. 
- Het woongedeelte is geheel geïsoleerd. Onder de houten vloeren is een schelpenlaag aangebracht. In de gedeelten met estrikken en vloertegels is vloerverwarming aangebracht. Verder zijn ook radiatoren aanwezig en in de zitkamer is een houtkachel (met vernieuwd rookkanaal) aanwezig. Alle daken zijn in de loop der jaren vernieuwd, in het woongedeelte voorzien van dakisolatie. In 1999 heeft het pand een houtwormbehandeling ondergaan. Het schilderwerk aan de buitenzijde is in ca. 2015 uitgevoerd, inclusief het uilenbord. Er is waar nodig doorlopend onderhoud uitgevoerd. 
- De boerderij is aangesloten op een septic tank. 

Deze woning heeft een eigen website waarop u foto's, een brochure en alle overige informatie vindt. Kijk dan op ursuladyk20.nl.

De huidige eigenaren hebben hun best gedaan om het historische karakter van de woonboerderij te behouden. Zij zijn op zoek naar nieuwe eigenaren die dit ook waarderen en hier met net zoveel plezier gaan wonen. Bent u dat misschien? Neem dan gerust contact op met Otto Minnema van Factornoord Makelaars & Taxateurs voor meer informatie of voor het maken van een bezichtigingsafspraak. U bent van harte welkom!

Kenmerken